Orez picant cajun cu pui si chorizo e un preparat plin de savoare care te duce direct în inima Louisianei. Născut din influențe africane, spaniole și franceze, acest fel e o poveste culinară a diversității rasiale americane, un soi de „paella” cu accente picante. Chorizo-ul spaniol și condimentul Cajun dau o notă vibrantă, perfectă pentru serile când vrei ceva rapid și gustos.
Istoria sa e legată de New Orleans, unde sclavii și coloniștii au combinat ce aveau la îndemână: orez, carne și mirodenii. Are rude apropiate în alte domenii – gândește-te la ritmurile jazz care par să-i acompanieze aromele! Dar atenție: chorizo-ul poate fi sărat, așa că gustă înainte să exagerezi cu sarea. Și nu te speria de Cajun – e în esența doar un mix de paprika, usturoi și ardei iute, nu un monstru culinar.
Nutrițional, e un echilibru bun: proteine din pui, fibre din orez și vitamina C din ardei. Grăsimile vin mai ales din chorizo, deci nu abuza dacă ții la siluetă. Gătește-l în 40 de minute și ai 4 porții generoase. E ca o glumă bună: simplu de zis, dar impresionează mereu!
Daca doresti ceva picant, ai mai putea incerca si Chiftele din cartofi cu sos picant.
Orez picant cajun cu pui si chorizo
Ustensile necesare
- 1 oala inox
- 1 presa pentru usturoi
Ingrediente
- 2 buc piept de pui
- 1 buc ceapa (tocata marunt)
- 1 buc ardei iute (optional, tocat marunt)
- 2 buc catei de usturoi (sfaramati)
- 75 g chorizo (taiat marunt)
- 1 lingurita condimente cajun (vezi descrierea retetei, se pot face in casa!)
- 250 g orez (de preferat cu bob lung sau prefiert)
- 400 g rosii decojite (din conserva)
- 350 ml supa de pui (un cub dizolvat in 500 ml de apa)
Instructiuni
- Ingrediente
- Puneti ulei de masline in oala
- Frigeti pieptul taiat in bucati …
- … dati la o parte …
- In aceeasi oala trageti ceapa si usturoiul …
- … cand sunt aproape gata adaugati chorizo taiat marunt si trageti cateva minute …
- … adaugati pieptul fript …
- … condimentele cajun …
- … orezul …
- … rosiile decojite …
- … si supa de gaina. Fierbeti pana cand orezul e moale.
- E gata!
Reteta video
Observatii
1. Condimentele cajun contin (in proportiile pe care le doriti) : cimbru uscat, boia de ardei,pudra de usturoi, pudra de ceapa, oregano uscat, piper (alb si negru), fulgi de chili si sare.
2. Daca folositi orez lung timpul de fierbere ar trebui sa fie cam 30 de minute. Daca folositi alt orez si constatati ca nu s-a fiert, adaugati supa sau apa si continuati pana la fierberea definitiva. 3. Pretul intregii retete, la data publicarii ei este de aproximativ 31 RON.