Prajitura cu ness, curmale si cacao seamana cu una clasica denumita (oarecum banal) negresa in primul rand datorita faptului ca are suficient de multa cacao. Va asiguram insa ca orice comparatie se reduce la … culoare. Expunerea de motive este in randurile care urmeaza.
Prajitura de fata este facuta sa fie bine insiropata (se mananca folosind lingurita, desi, ca sa fim sinceri pana la capat, mancatul cu mana nu spune nimic altceva decat ca va place la fel de mult cu ceea ce mancati in copilarie!). Siropul este cel care da nuanta de cafea deoarece contine ness-ul. El trebuie sa fie folosit imediat ce ati scos prajitura din cuptor, dupa ce in prealabil ati facut gauri in crusta formata in timpul coacerii; acestea nu trebuie sa ajunga pana la tava deoarece atunci siropul nu ar ramane integral in prajitura. De asemenea, dupa insiropare este absolut necesar sa asteptati o ora sau mai mult si eventual sa o tineti la frigider dupa ce s-a racit complet.
Daca va ganditi ca pentru a savura curmalele trebuie sa acceptati sa vi se incleie ca de obicei dintii, va inselati din nou. Fiind “hidratate” in lapte caldut cel putin 15 minute curmalele sunt moi si practic au aceeasi textura cu cea a prajiturii propriu-zise. Gustul insa, se simte suficient de pregnant.
In ceea ce priveste efortul depus pentru pregatire, el se reduce la a amesteca ingredientele si la a incerca spre final, cu scobitoarea, daca blatul este copt. Ar fi de dorit, in cazul in care aveti un cuptor modern, sa alegeti modul de functionare cu incalzire sus si jos, pentru ca parametrii indicati (170 grade C si 40 de minute) sa fie cei optimi. Oricum testul cu scobitoarea la mijloc este infailibil!
Daca doriti sa incercati si altceva in aceeasi gama, va sugeram ceva mai deschis la culoare, fara cacao, Prajitura cu nuci, curmale si cafea sau Prajitura cu iaurt si ness.
Prajitura cu ness curmale si cacao
Ustensile necesare
Ingrediente
Prajitura
- 480 ml lapte (cald!)
- 200 grame curmale
- 225 grame faina alba
- 200 grame zahar brun
- 70 grame cacao
- 1½ lingura praf de copt
- ⅓ lingura bicarbonat
- ¼ lingurita sare
- 120 ml ulei de floarea soarelui
- 100 grame iaurt
Glazura
- 100 grame unt (topit)
- 100 grame zahar brun
- 2 lingurite ness
- 240 grame samantana
Instructiuni
- Ingredientele
- Puneti curmalele taiate marunt in laptele caldut pentru 15 minute
- Amestecati faina cu…
- … zaharul brun si cacao …
- … praf de copt, bicarbonat si sare …
- … adaugati uleiul …
- … iaurtul …
- … laptele si curmalele …
- Amestecati energic.
- Dati la cuptorul preincalzit la 170℃ pentru 35 – 40 minute
- Asa arata cand e coapta…
Siropul
- Topiti untul…
- … adaugati zaharul brun si cafeaua solubila …
- … smantana …
- … si amestecati bine