Astazi o sa vorbim despre cartea de bucate Lisbon de Rebecca Seal si o sa ii facem o mica recenzie, in caz ca vreti sa o adoptati ca ghid intr-o calatorie culinara in Portugalia.
Desi unii jura ca atunci cand mergi in concediu, spatiul disponibil in stomac se tripleaza in mod magic, in toate locurile in care am fost ne-am simtit depasiti de situatie si inconjurati de bunatati din care nu stiam ce sa alegem. Caz clasic de FOMO sau fear of missing out (n.r.: teama de a rata ceva, de obicei ceva extraordinar), dar doar pentru ca ai o denumire pentru ceea ce simti, nu inseamna ca sentimentul e mai placut 😜. Pentru vacanta din 2020 era planificata Portugalia (vom vedea daca vom putea merge 🤷🏻♀️) asa ca am cumparat cartea Rebeccai Seal in anticiparea excursiei ca sa compartimentam exact fiecare milimetru din stomac si sa il alocam in cunostinta de cauza cate unei bunatati traditionale la fiecare masa a zilei. OK, asta e poate putin exagerat (ca sa nu zicem … psihopat), dar cu siguranta ne place sa avem ideile clare ce vrem sa mancam inainte sa ni se fi pus vreun meniu in fata.

Cartea de bucate Lisbon, desi pare a se concentra doar pe capitala Portugaliei, contine exemple ale bucatariei portugheze din toata tara – un lucru firesc avand in vedere ca oamenii din provincie au tendinta de a migra catre capitala, ducand cu ei bucatele de suflet de acasa. Aceasta e structurata in 8 mari capitole – de la petiscos (un fel de tapas portugheze care pot fi impartite usor cu ceilalti meseni), la supe, feluri principale din carne carne, peste sau fructe de mare, la dulciuri si bauturi. La sfarsitul cartii autoarea si sotul ei (care se face vinovat de fotografiile splendide din volum) recomanda cateva dintre restaurantele lor preferate – un mic detaliu care ne-a impresionat placut.

Rasfoind paginile cartii iti dai seama ca Portugalia nu a fost niciodata o tara bogata, dar ca locuitorii ei au stiut intotdeauna sa transforme ingredientele banale in ceva special – am fost atrasi de preparatele din bacalhau (cod), o tema recurenta a bucatariei portugheze si am descoperit cu uimire ca bucataria portugheza are cateva influente africane (de exemplu placintelele brik, facute cu un fel de foi phyllo mai subitiri), japoneze (reteta de legume tempura) si chiar indiene (samosas). Nu trebuia sa ne surprinda – e lucru stiut ca portughezii au fost marinari, dar nu ne-am asteptat ca aventurile lor sa aiba repercusiuni in … farfurie.
Majoritatea retetelor din carte sunt nepretentioase si nu au nevoie de ingrediente exotice sau greu de gasit. In cazul in care reteta cere ceva mai special, autoarea propune si alternative cu care respectivul ingredient poate fi inlocuit, ceea ce e de ajutor chiar daca ai la indemana magazine etnice bine aprovizionate. In fond, e genul ala de carte frumoasa pe care o rasfoiesti sambata dupa amiaza dupa ce te-ai intors deja de la cumparaturi si nu vrei sa te mai duci o data afara sa cumperi ce-ti lipseste, dar nici sa renunti la a face reteta simpla si apetisanta din fata ta.
Bineinteles, am ales o reteta din carte si am pregatit-o – asta e testul cel mai dificil pe care trebuie sa il treaca o carte de bucate inainte sa o recomandam sau sa scriem despre ea; e vorba despre ovos verdes – oua fierte pane cu sos piri piri care ne-au iesit aproape identic cu cele din carte – o dovada a faptului ca reteta a fost explicata bine de catre Rebecca. Mai jos aveti imaginea din carte, va lasam sa mergeti la reteta si sa descoperiti asemanarea izbitoare 😉. Ii dam puncte in plus pentru stilul vesel si prietenos in care listeaza pasii si iti da sfaturi despre cum trebuie urmati pentru un rezultat optim.

Pe viitor vom incerca sa facem crochetele din cod si celebrele pasteis de nata, tartele cu ou pe care sigur le-ati vazut la televizor sau pe internet. Daca retetele portugheze va fac cu ochiul, spuneti-ne in comentarii, pe Facebook sau pe Instagram si vom incerca sa ne conformam si sa postam mai multe! 😋
Daca vrei sa ai propriul exemplar, gasesti cartea (in limba engleza) la BooksExpress, Okian, Libris sau Carturesti.
Si daca iti place Atlasul, nu pleca inainte sa vezi cele mai recente retete adaugate:
- Mic dejun la air-fryer
- Prăjitura cu biscuiți OREO
- Bierocks (pateuri germane cu varza si carne)
- Orez picant cajun cu pui si chorizo
- Osso buco
[blossomthemes_instagram_feed]