Stim, ciuperci cu maioneza face cam toata lumea; exceptie cativa barbati pierduti in “meandrele concretului” bucatariei, vesnic flamanzi si prea descurajati sa se apuce de ceva treaba… Totusi, trebuie sa recunoasteti ca nu prea ati mancat felul asta facut “standard”, adica sa aiba oricand si oriunde acelasi gust. De fapt acesta e farmecul: diversitatea! Ea porneste de la tipul de ciuperci, de la cele nobile (hribi) si pana la cele banale, obtinute in culturi de sera. Nu o sa mai amintim de cantitatile de condimente (usturoiul e, ca de obicei, vedeta, de parca ar fi usturoi cu maioneza si nu ciuperci cu maioneza!). Adevarul este ca mancarea asta trebuie sa aiba in primul rand gust de… ati ghicit, ciuperci. Si asta chiar si atunci cand faceti economie si cumparati din cele crescute in sera.
Si acum trebuie sa va dezvaluim secretul gustului. Ciupercile trebuie spalate cat mai putin, pentru a-si pastra gustul specific. Desigur, va trebui sa gasiti un bun compromis intre igiena indispensabila si “umplerea cu apa” (si golirea de aroma). In cazul in care cumparati de la magazin, merita sa zaboviti minute bune pana gasiti un recipient cu ciuperci foarte curate. Rabdarea Dvs. va fi rasplatita prin gustul inconfundabil de… ciuperci.
Daca aveti insa ciuperci de padure sunteti cumva salvati, chiar si spalate mai intens, acestea au un gust pregnant, cel asteptat. Plus ca in cazul in care le culegeti dumneavoastra insiva din padure, puteti avea grija sa nu le murdariti, nu-i asa?
Un cuvant despre usturoi: nu-l zdrobiti excesiv deoarece se va arde si aroma initiala se va pierde. Despre maioneza va spunem doar atat: nu folositi arome intense, ciupercile, chiar si cele cu maioneza, trebuia sa isi pastreze gustul, nu-i asa?
Daca doriti, puteti incerca si Cartofi cu ciuperci la cuptor sau Risotto cu ciuperci. Sunt la fel de simple si expeditive, genul acela de reteta care va face sa va creasca stima de sine!
Ciuperci cu maioneza
Ingrediente
- 500 g ciuperci (foarte curate!)
- 2 linguri ulei
- 3 buc catei de usturoi
- sare (dupa gust)
- piper (dupa gust)
Maioneza (daca o faceti dumneavoastra!)
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- 2 buc. galbenusuri de ou (unul dintre ele, fiert!)
- 10 ml. suc de lamaie
- sare
Instructiuni
- Ingredientele
- Este esential sa alegeti ciuperci foarte curate…
- Taiati ciupercile dupa ce in prealabil le-ati spalat…
- Trageti usturoiul cateva secunde…
- Adaugati ciupercile taiate…
- … cu putina sare si piper…
- … si trageti-le pana scad suficient de mult.