In pasii care urmeaza, folositi cantitatile de la sectiunea "Ingrediente pentru aluat".
Preincalziti cuptorul la 160 de grade.
Macinati biscuitii cu ajutorul unui robot de bucatarie. Daca nu aveti unul, puneti biscuitii intr-o punga si sfaramati-i cu un sucitor (facalet).
Topiti untul intr-o cratita.
Intr-un bol curat, amestecati scortisoara, zaharul si biscuitii, dupa care turnati untul topit si amestecati bine.
Presati amestecul obtinut pe fundul tavii cu pereti detasabili si pe marginile ei pentru a forma "aluatul" de pasca. Puteti folosi si o bucata de hartie de copt dedesubt, daca doriti.
Puneti amestecul la cuptor timp de 10 minute, dupa care lasati-l sa se raceasca.
Instructiuni pentru compozitie si umplutura cu scortisoara
In pasii care urmeaza, folositi cantitatile de la sectiunile "Ingrediente pentru compozitie si umplutura".
Reduceti temperatura cuptorului pana la 150 de grade.
Cu ajutorul unui mixer, amestecati crema de branza, zahatul, sarea si faina folosind cea mai mica viteza. Este important sa nu introducem prea mult aer in compozitie, pentru a preveni crapaturile in cuptor.
Adaugati pe rand cate un ou si mixati pana cand acesta s-a incorporat.
Adaugati esenta de vanilie si smantana si mixati pana cand s-au incorporat.
A venit timpul sa pregatim umplutura cu scortisoara.
Amestecati zaharul, faina si scortisoara intr-un bol.
Topiti untul si adaugati-l peste compozitie.
Acum suntem gata sa incepem montajul.
In tava cu aluatul de biscuiti, puneti o treime din compozitia cu crema de branza, dupa care formati bilute din umplutura cu scortisoara si asezati-le cu grija pe toata suprafata compozitiei.
Adaugati inca o treime din compozitie si inca un set de bilute.
Adaugati compozitia ramasa deasupra si bateti marginile bolului pana cand suprafata s-a uniformizat.
Pentru a obtine o suprafata cat mai plata, am folosit si doua benzi din material textil, imbibate cu apa. Pare o magie, dar chiar functioneaza! Puteti folosi si prosoape de hartie ude daca nu aveti benzi similare.
Am asezat tava rotunda intr-o tava obisnuita de cuptor in care am turnat si putina apa (fara sa depasim imbinarea tavii rotunde, pentru a ne asigura ca apa nu intra in pasca).
Se pune la cuptor la 150 de grade timp de 1 ora si 20 de minute.
Dupa ce timpul a trecut, se mai lasa in cuptor (cu focul stins!) inca 30 de minute.
Dupa aceea, se mai lasa inca 5 minute cu usa cuptorului deschisa. Acest procedeu ne asigura ca pasca se va raci lent, ceea ce ne ajuta sa pastram varful cat mai plat posibil. (Stiti forma tipica a pastii, cu aluatul mai ridicat fata de compozitie - el se datoreaza unei raciri bruste a pastii.)
Lasati pasca sa se raceasca pe masa.
Instructiuni pentru glazura (pasi optionali)
Intre timp, sa facem glazura, daca v-ati decis sa o adaugati.
Se amesteca ingredientele pentru glazura intr-un bol, dupa care se pune glazura la frigider.
Se foloseste un pos sau o sticla cu varf subtire pentru a decora pasca. Atentie! Nu incercati sa decorati pasca pana cand aceasta nu s-a racit complet, altfel glazura va deveni prea lichida, iar formele desenate nu se vor mai cunoaste.
Se pastreaza la frigider inainte de a fi servita. Va recomandam sa o pregatiti cu o zi inainte, ca sa aiba timp sa stea peste noapte in fridiger.
In principiu, ar trebui sa obtineti cel putin 8 felii de pasca, dar la cat de fina si delicioasa e, unii musafiri ar putea sa mai ceara o portie!