250gunt(la temperatura camerei, deci cu o consistenta usor maleabila)
275gzahar pudra
6oua de dimensiune medie(la temperatura camerei)
8mlesenta de vanilie(echivalentul unei sticlute din comert)
350gfaina alba
10mlsuc de lamaie
2linguri bicarbonat(puteti inlocui sucul de lamaie si bicarbonatul cu un pliculet de praf de copt - aproximativ 15g)
25gpudra de cacao
Ingrediente pentru crema
300gciocolata amaruie
300mlfrisca lichida(eu am folosit una cu 35% grasime, cu cat mai grasa cu atat mai buna, scoasa direct din frigider)
Instructiuni
Instructiuni pentru blat
Se preincalzeste cuptorul la 190 de grade C. Se pune hartie de copt intr-o tava de 20 cm si se unge cu putin ulei.
Se pun untul taiat in bucati mai mici impreuna cu zaharul pudra intr-un castron.
Cu ajutorul unui mixer (sau manual, folosind un tel), se amesteca untul cu zaharul pudra pana cand se obtine o consistenta pufoasa, iar amestecul s-a deschis la culoare.
Intr-un castron, se bat ouale. Se mixeaza in continuare in timp ce se adauga treptat cate putin ou pana cand acestea au fost complet incorporate. Se adauga esenta de vanilie si se mixeaza putin pentru a o distribui uniform.
Daca nu aveti praf de copt si ati optat pentru versiunea cu bicarbonat si lamaie, amestecati bicarbonatul si lamaia intr-un castronel.
Se adauga praful de copt (sau combinatia de bicarbonat si lamaie) si treptat cate putina faina, pana cand toata faina a fost incorporata in amestec.
Se scoate jumatate din compozitie intr-un alt castron, iar la jumatatea ramasa se amesteca pudra de cacao. Astfel s-a obtinut pasta pentru cele doua blaturi de culoare diferita.
Se toarna cele doua amestecuri pentru blaturi in cele doua cornete de cofetarie. Pentru a obtine o tabla de sah echidistanta, aveti nevoie de varfuri de sprit identice (spre deosebire de cele folosite de mine ...). Alegeti din set cele mai mari varfuri de sprit rotunde, fara forme.
Pentru baza tortului, se toarna rand pe rand, un cerc cu blatul alb, urmat de un cerc cu blatul de ciocolata si se repeta pana cand tava s-a umplut.
Se pune la cuptor timp de 20 de minute dupa care se lasa la racit in tava timp de 10 minute. Se scoate pe un grilaj pentru racirea prajiturilor (indepartand hartia de copt) pentru a se putea raci complet si uniform pe ambele parti.
Pentru blatul de la mijloc, se incepe cu blatul de ciocolata (pentru a obtine secventa corecta in tabla de sah), sau cu blatul de vanilie (pentru a obtine un model tip zebra). Greseala mea, vizibila din fotografii, a fost de a nu folosi sprituri de dimensiuni identice, ceea ce a facut ca rezultatul sa fie mai degraba un tort zebra decat un tort tabla de sah, desi am respectat ordinea in care trebuiau turnate cercurile.
Se pune la cuptor timp de 20 de minute dupa care se lasa la racit in tava timp de 10 minute. Se scoate pe un grilaj pentru racirea prajiturilor (indepartand hartia de copt) pentru a se putea raci complet si uniform pe ambele parti.
Pentru blatul superior, se incepe din nou cu blatul alb pentru a se obtine un blat identic cu baza tortului.
Se pune la cuptor timp de 20 de minute dupa care se lasa la racit in tava timp de 10 minute. Se scoate pe un grilaj pentru racirea prajiturilor (indepartand hartia de copt) pentru a se putea raci complet si uniform pe ambele parti.
Instructiuni pentru crema
Cat timp blaturile se racesc, se rupe ciocolata amaruie si se topeste intr-o tigaie la foc mic. Puteti eventual adauga putin unt pentru a topi ciocolata fara riscul de a se arde. Dupa ce ciocolata s-a racit, se lasa cateva minute pentru ca temperatura ei sa scada, fara insa a o lasa sa se intareasca din nou. Acest pas de racire este foarte important pentru a ne asigura ca nu vom taia crema din cauza diferentei de temperatura dintre frisca si ciocolata.
Cu ajutorul unui mixer, se bate frisca lichida (scoasa direct din frigider) timp de cateva minute, eventual cu 3-4 linguri de zahar pudra, pana cand consistenta ei incepe sa se apropie de cea de frisca solida.
In timp ce amestecul continua sa se mixeze, se adauga treptat ciocolata, pana cand s-a incorporat toata. Crema obtinuta se raceste in frigider timp de cel putin 30 de minute.
Instructiuni pentru montaj
Dupa ce crema s-a racit, se toarna un strat de crema pe primul blat (primul blat trebuie sa fie cel din care aveti 2 identice daca optati pentur versiunea tabla de sah, pentru zebra toate blaturile sunt identice) si se intinde uniform.
Se aseaza blatul de la mijloc deasupra, dupa care se unge si el cu un strat generos de crema.
Se aseaza ultimul blat deasupra, dupa care se intinde crema pe intreaga suprafata a tortului, inclusiv pe margini. Va recomandam sa folositi un platou rotativ pentru decorat torturi, astfel veti obtine un rezultat mai neted si uniform.
(Optional) Se decoreaza tortul cu putina ciocolata topita. Fiind vorba de un tort pentru Valentine's Day in cazul meu, m-am straduit sa desenez niste inimioare cat mai frumoase si simetrice. Va las pe voi sa decideti daca mi-au iesit!
Se lasa tortul la racit timp de cel putin o ora, dupa care este gata sa fie servit!
Observatii
RecomandariPentru a face toate 3 blaturile in paralel, sunt necesare 3 tavi rotunde cu diametrul de 20 cm. Cum nu toata lumea are 3 tavi disponibile, vom pasii sunt explicati presupunand ca aveti o singura tava la dispozitie (acesta a fost cazul meu).Pentru a putea pregati acest tort, aveti insa nevoie de doua cornete de cofetarie (acest lucru nu este optional), deoarece ele trebuie folosite simultan pentru a realiza baza de tort sub forma de zebra/tabla de sah.Important! Ouale si untul trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a evita taierea blatului. Va recomand sa le scoateti din frigider cu cel putin jumatate de ora inainte sa va apucati de facut tortul. Frisca, insa, se bate mai bine daca este foarte rece asa ca nu o scoateti din frigider pana cand nu aveti efectiv nevoie de ea.
Informatii nutritionale
Calories: 371kcal
Keyword tort cu cacao, tort cu cacao si vanilie, tort cu ciocolata, tort cu ciocolata si vanilie, tort tabla de sah, tort zebra
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️