2lingurite extract de vanilie(1 sticluta de esenta are cam 2 lingurite)
4oua mari(la temperatura camerei)
75gzahar pudra(cantitate aproximativa, pentru decor)
Instructiuni
Iata ingredientele, pe care sigur le aveti deja in camara.
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Intre timp, combinati intr-un bol ingredientele uscate: cacao, faina, praful de copt si sarea.
Cu ajutorul unui mixer, amestecati untul, zaharul si vanilia pana cand acestea se omogenizeaza.
Adaugati ouale, unul cate unul, mixand la viteza medie, aproximativ cate 10 secunde pentru fiecare ou in parte.
Dupa aceea, adaugati amestecul uscat cam in 3 transe, amestecand la viteza medie spre mare (in functie de cat "efort" pare sa depuna mixerul cand aluatul se ingroasa), pana cand se incorporeaza.
Lasati amestecul la rece cel putin jumatate de ora (acest pas nu e 100% obligatoriu, dar va face aluatul muuuuult mai usor de manevrat). Eventual, puteti pregati aluatul cu o seara inainte ca sa fiti mai eficient(e).
Pentru a forma fursecurile, luati cate o lingura de aluat in palma …
... si faceti o bila din ea.
Treceti bila prin zahar pudra, pana cand aceasta a fost acoperita uniform. Repetati procesul pana cand se termina aluatul.
Asezati cu grija bilele pe o tava in care ati pus hartie de copt neunsa (cu suficient spatiu intre ele, ca in imagine) si coaceti-le la 180 de grade cam 10 minute, pana cand pe suprafata lor apar crapaturi. Timpul de coacere variaza in functie de dimensiunea bilelor. Pentru 1 bila = 1 lingura de aluat au fost suficiente 10 minute. Daca le faceti mai mici, s-ar putea sa se coaca mai repede. O sa va dati seama dupa suprafata crapata cand sunt gata.
Asa arata cand sunt gata. Lasati-le pe tava inca 5 minute inainte de a le ridica (sunt inca putin lipicioase!) si apoi puneti-le la racit complet, eventual pe un suport care asigura ventilatie si dedesubt. Se pot pastra acoperite, eventual intr-o cutie simpatica de metal (da, dinaia in care tinem de obicei echipamentul de cusut!). Spor la prajiturit!