martie 5

Mille-feuille

O prajitura care arata spectaculos, e buna si nu prea greu de facut.
mille_feuille_montajul

Mille-feuille este o prajitura care a fost adusa la indemana publicului larg – in sensul accesibilitatii realizarii, nu a consumului! – relativ recent, o data cu aparitia in comert a aluatului de foietaj gata preparat. Initial era un produs laborios si tocmai de aceea extrem de apreciat.

Aluatul de tip foietaj este prezentat de obicei in foi suficient de groase si din acest motiv va sfatuim ca in acest caz sa folositi sucitorul pentru a obtine o foaie de maximum 3 mm grosime. Aceasta va asigura fragezimea prajiturii dar va va feri si de oprobiul celor care o consuma, daca se nu se va sfarma necontrolat cand o vor musca cu pofta (va asiguram ca nu se va intampla altfel, decat cu pofta!).

Daca ar fi sa facem un scurt istoric, prajitura era cunoscuta inca din secolul al XVII-lea insa prima atestare scrisa dateaza din secolul urmator, mai precis din 1733. E drept ca timpul si-a pus amprenta, mai ales prin variantele de crema, cele cunoscute facand apel la diferite feluri de gem/dulceata. Partea de patiserie a ramas insa neschimbata. Moda actuala, bio, impune ceva fructe proaspete deasupra, de obicei fragute sau capsuni.

Mille-feuille pe care vi-l propunem va da posibilitatea sa jonglati cu crema (daca sunteti in criza de timp puteti apela la variante preparabile in cateva minute, din plic) sau cu glazura, la care puteti sa renuntati la cacao si sa augmentati cu fructe de padure sau confiate, dupa gustul Dvs. sau dupa ce mai aveti prin frigider.

In cazul in care nu ati consumat tot aluatul foietaj, puteti incerca o alta prajitura delicioasa sau o mancare sarata rapida si fara multe pretentii. Faptul ca elementul esential in ambele e aluatul foietaj va scapa de multa munca si va asigura negresit succesul.

mille_feuille_montajul

Mille-feuille

O prajitura care arata spectaculos, e buna si nu prea greu de facut.
No ratings yet
Timp de preparare 30 minute
Timp de gatire 12 minute
Timp total 42 minute
Fel Desert
Bucatarie Bucataria Frantuzeasca
Portii 4 portii

Ustensile necesare

Ingrediente
  

Crema

  • 480 g lapte
  • ½ baton vanilie
  • 6 galbenusuri de ou
  • 135 g zahar
  • 40 g amidon
  • 15 g unt

Foietaj

  • 1 pachet de foietaj

Glazura

  • 3 cani zahar pudra
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • ¼ cana lapte
  • ¼ cana pudra de cacao

Frisca

  • ½ ceasca smantana grasa
  • 3 linguri zahar pudra

Instructiuni
 

  • Ingredientele
    mille_feuille_ingrediente

Crema

  • Scoateti semintele din pastaia de vanilie.
    mille_feuille_vanilia
  • Adaugati semintele in lapte. Puneti la foc, incalziti pana la fierbere si amestecati din cand in cand. Opriti focul si lasati sa se infuzeze 15 minute.
    mille_feuille_lapte
  • Intr-un bol amestecati zaharul pudra cu amidonul.
    mille_feuille_crema
  • Adaugati galbenusurile de oua.
    mille_feuille_crema
  • Amestecati cu un tel pana cand compozitia devine omogena si pufoasa. Amestecati initial cu ¼ de cana de lapte cu vanilie.
    mille_feuille_crema
  • Turnati si restul de lapte si puneti pe foc amestecand pana se ingroasa si incepe sa fiarba.
    mille_feuille_crema
  • Luati de pe foc si adaugati untul. Puneti deasupra o folie de plastic astfel incat sa faca contact cu preparatul ca sa nu dezvolte crusta. Puneti la rece pentru cel putin 2 ore.
    mille_feuille_crema

Glazura

  • Puneti intr-un bol zaharul pudra, esenta de vanilie si 3 linguri de lapte.
    mille_feuille_glazura
  • Amestecati si eventual mai adaugati lapte insa pana cand compozitia are un aspect de crema goasa, nicidecum apoasa, ca in fotografia alaturata.
    mille_feuille_glazura
  • Luati ⅓ din compozitia glazurii intr-un vas separat, adaugati cacao si inca o lingura de lapte si amestecati.
    mille_feuille_glazura
  • Puteti sa mai adaugati lapte pana aceasta noua compozitie ajunge la consitenta primeia.
    mille_feuille_glazura

Frisca

  • Puneti smantana in bolul mixerului
    mille_feuille_frisca
  • Adaugati zaharul si mixati pana la comsistenta specifica
    mille_feuille_frisca
  • Adaugati in crema care a stat la rece
    mille_feuille_frisca

Foile

  • Intindeti foietajul intr-o foaie de 3-4 milimetri.
    mille_feuille_foietajul
  • Taiati in dreptunghiuri de dimensiunea 2 x 4 cm
    mille_feuille_foietajul
  • Puneti in tava si apoi la cuptorul preincalzit la 200°C
    mille_feuille_foietajul
  • Asa arata dupa ce s-au copt cam 20 – 25 de minute
    mille_feuille_foietajul

Montajul prajiturii

  • Ungeti ⅓ din dreptunghiurile coapte cu glazura alba
    mille_feuille_montajul
  • Faceti apoi dungi paralele cu glazura cu cacao introdusa intr-o seringa pentru ornat
    mille_feuille_montajul
  • Treceti apoi cu lama unui cutit pentru a obtine forma caracteristica
    mille_feuille_montajul
  • Puneti crema de vanilie care a stat la rece pe cate doua dreptunghiuri
    mille_feuille_montajul
  • E gata!
    mille_feuille_gata
Keyword mille feuille, patiserie
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Tags

mille-feuille


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

august 13, 2022

O salata simpla, rapida, dar satioasa si usor

august 6, 2022

O reteta la indemana oricui! Mergi direct la

iulie 30, 2022

Prajitura asta o poate face oricine, in special