Mancarea frantuzeasca este in general intimidanta si elaborata si suntem obisnuiti intotdeauna s-o admiram de la distanta. Asta nu inseamna ca nu exista niciun preparat frantuzesc accesibil incepatorilor, asa cum o sa va demonstreze reteta asta de quiche cu branza si ceapa. O sa va invat cum sa il faceti de la cap la coada, inclusiv aluatul! Probabil va amintiti reteta mea precedenta de quiche cu branza si legume care a iesit foarte repede si a fost delicioasa. Acum vom mai evolua putin si vom face noi insine aluatul si ii vom da un gust special punand putin rozmarin chiar in compozitia lui.
Inainte sa trecem la treaba, am si o explicatie pentru faptul ca acest deliciu simplu si de efect s-a strecurat in una dintre cele mai complexe si sofisticate bucatarii ale lumii. Poate ca ati auzit de quiche Lorraine (un quiche cu branza si kaizer) – el este originar din regiunea Alsacia si Lorena care se afla la coltul celor 3 tari (numit in germana Dreiländereck) unde granitele Frantei, Germaniei si Elvetiei se intalnesc. In decursul istoriei s-au dat multe lupte pe acest teritoriu care acum apartine in principal Frantei si din care fac parte orasele Colmar si Strasbourg, dar cert este ca influenta culturala a celorlate 2 tari (cu precadere a Germaniei) nu s-a sters odata ce provinciile au fost anexate Frantei.
De fapt, etimologii sustin ca insusi cuvantul quiche provine din cuvantul german Kuchen, care inseamna placinta sau prajitura. Iata de ce, cred eu, quiche-urile imbina sofisticarea mancarurilor frantuzesti cu simplitatea celor germane. E drept, reteta mea de quiche cu branza si ceapa aminteste putin de supa de ceapa in stil frantuzesc (cu topping de paine prajita si cascaval), dar gustul este ceva mai putin caramelizat. Spre deosebire de celalalt quiche, pe asta l-am facut intr-o tava mai joasa, pentru tarte. asa ca poate fi savurat si ca gustare sau mic dejun. Noua ne place sa-l mancam cu iaurt natur alaturi si sa-l incalzim inainte.
Quiche cu branza si ceapa
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
- 160 g faina alba
- 120 g unt (poate fi unt rece, abia scos din frigider)
- 1 lingurite sare fina (nu folositi sare grunjoasa, aceasta nu se va dizolva in compozitia aluatului)
- 0.5 linguri rozmarin (optional, pentru decor)
- 3 linguri apa rece
Ingrediente pentru compozitie
- 5 oua (de dimensiune medie)
- 150 g iaurt (noi am folosit iaurt grecesc)
- 4 cepe albe mari taiate marunt
- 1 catel de usturoi taiat marunt
- 240 ml smantana lichida (noi am folosit smantana pentru sosuri)
- 125 g cascaval ras
- sare si piper dupa gust
- putin unt sau ulei pentru prajit
Instructiuni
Instructiuni pentru aluat
- Se taie untul in cubulete pentru a-i usura incorporarea in aluat si se amesteca cu faina, sarea, apa si rozmarinul cu ajutorul unui mixer.
- Atunci cand aluatul a capatat consistenta din imagine, el este gata. Nu va speriati daca nu arata asa de la bun inceput, daca mixati pentru cateva minute, veti ajunge la rezultatul dorit. Daca acest lucru nu se intampla, puteti sa mai adaugati cate o lingura de apa si sa mixati inca cateva minute.
- Aluatul obtinut se inveleste in celofan si se pastreaza in frigider cat timp se prepara umplutura.
Instructiuni pentru compozitie
- Se bat ouale cu ajutorul unui tel. Se adauga putina sare.
- Se adauga iaurtul si smantana si se bat impreuna pana cand amestecul s-a omogenizat.
- Intr-o tigaie incinsa se topeste putin unt sau se incinge niste ulei si se trage usturoiul.
- Se adauga si ceapa si se trag impreuna pana cand aceasta se caramelizeaza.
- Mie imi place s-o iau de pe foc atunci cand este cu adevarat caramelizata, ca in imagine.
- Se scoate aluatul din frigider si se intinde cu ajutorul unui sucitor, intr-o forma cat mai rotunda.
- Se aseaza putina hartie de copt intr-o tava pentru tarte, dupa care se distribuie aluatul in mod uniform. Se taie excesul de aluat de pe margini.
- Se distribuie ceapa in mod uniform deasupra aluatului.
- Se presara in mod uniform cascavalul ras.
- Se toarna amestecul de ou, iaurt si smantana deasupra, dupa care se presara putina sare si piper deasupra.
- Quiche-ul se pune la cuptor timp de aproximativ 40 de minute. Se incearca cu o furculita sau cu o scobitoare inainte de a-l scoate din cuptor pentru a ne asigura ca s-a copt in mod uniform.
Informatii nutritionale
O sa-l incercati? Spuneti-ne in comentarii!
Pentru alte retete inedite din bucataria romaneasca si internationala, care se pot face la cuptor rasfoieste Atlasul Deliciilor: