Se apropie sarbatorile, asa ca suntem cu totii in cautarea celei mai bune retete de pasca cu crema de branza si smantana. Cred ca de data asta am dat lovitura – reteta pe care v-o prezentam are tot ce trebuie:
- crema de branza – din care rezulta o compozitie super fina,
- smantana – care ii da un plus de grasime si deliciu,
- scortisoara – pentru ca e cel mai delicios condiment ,
- “aluat” crocant si subtire din biscuiti – pentru ca sa recunoastem – pasca traditionala are un aluat prea gros, care acopera gustul delicios al compozitiei. Cand ajungi la sfarsitul feliei, placerea iti este rapita de aluatul gros si fara mult gust.
E drept ca pasca asta cu crema de branza si smantana nu e chiar ca pasca pe care o facea bunica. Asta e si ideea – sa imprumutam cateva tehnici inspirate de la cheesecake-urile din New York pentru a imbunatati un preparat local indragit. Nu va fie frica sa incercati ceva nou, sunt sigura ca dupa ce incercati reteta asta, nu veti mai pregati pasca in niciun alt mod.
Cred ca se pot face multe variatiuni – sa o transformam in pasca cu ciocolata, sau sa adaugam alte condimente interesante, dar am vrut sa pastram reteta asta cat mai aproape de gustul traditional. Desi are scortisoara, va promit care gust de pasca si nu de rulouri cu scortisoara. ?
O sa vi se para poate putin ciudat ca sunt 3 pasi diferiti de coacere (la 150 de grade, apoi cu focul stins, apoi cu usa cuptorului intredeschisa) – recunosc ca e un mic moft – pasii astia ne ajuta sa pastram suprafata foarte neteda. Daca nu va deranjeaza forma obisnuita a pastii (cu marginile mai ridicate decat mijlocul), puteti sa o scoateti din cuptor si sa o lasati la racit direct pe masa.
Glazura este optionala, daca vreti sa mancati mai putin zahar, puteti sa nu o folositi. Printul Consort a infulecat doua portii dintr-o suflare, asa ca s-ar putea sa fie nevoie sa dublati reteta. Puteti face acest lucru cu usurinta, apasand pe butonul “2x”.
Ce ziceti? O sa acceptati provocarea de a aduce pasca in sfarsit in secolul 21? Daca da, sunt curioasa sa vad cum v-a iesit! Trimiteti-mi fotografiile voastre pe pagina de Facebook sau Instagram, iar noi o sa le publicam ca sa vada toata lumea cat de harnice ati fost de sarbatori! ❤️
Pasca cu smantana si scortisoara
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente pentru "aluat"
- 250 g biscuiti
- 4 linguri zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 75 g unt
Ingrediente pentru compozitie
- 675 g crema de branza
- 200 g zahar
- 3 linguri faina
- 240 ml smantana lichida
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 2 lingurite scortisoara
- 0.5 lingurite sare
Ingrediente pentru umplutura de scortisoara
- 200 g zahar (eventual zahar brun)
- 120 g faina
- 3 linguri scortisoara
- 120 g unt
Ingrediente pentru glazura (optional)
- 125 g crema de branza (la temperatura camerei)
- 100 g zahar pudra
- 3 linguri lapte
Instructiuni
Instructiuni pentru "aluat"
- In pasii care urmeaza, folositi cantitatile de la sectiunea "Ingrediente pentru aluat".
- Preincalziti cuptorul la 160 de grade.
- Macinati biscuitii cu ajutorul unui robot de bucatarie. Daca nu aveti unul, puneti biscuitii intr-o punga si sfaramati-i cu un sucitor (facalet).
- Topiti untul intr-o cratita.
- Intr-un bol curat, amestecati scortisoara, zaharul si biscuitii, dupa care turnati untul topit si amestecati bine.
- Presati amestecul obtinut pe fundul tavii cu pereti detasabili si pe marginile ei pentru a forma "aluatul" de pasca. Puteti folosi si o bucata de hartie de copt dedesubt, daca doriti.
- Puneti amestecul la cuptor timp de 10 minute, dupa care lasati-l sa se raceasca.
Instructiuni pentru compozitie si umplutura cu scortisoara
- In pasii care urmeaza, folositi cantitatile de la sectiunile "Ingrediente pentru compozitie si umplutura".
- Reduceti temperatura cuptorului pana la 150 de grade.
- Cu ajutorul unui mixer, amestecati crema de branza, zahatul, sarea si faina folosind cea mai mica viteza. Este important sa nu introducem prea mult aer in compozitie, pentru a preveni crapaturile in cuptor.
- Adaugati pe rand cate un ou si mixati pana cand acesta s-a incorporat.
- Adaugati esenta de vanilie si smantana si mixati pana cand s-au incorporat.
- A venit timpul sa pregatim umplutura cu scortisoara.
- Amestecati zaharul, faina si scortisoara intr-un bol.
- Topiti untul si adaugati-l peste compozitie.
- Acum suntem gata sa incepem montajul.
- In tava cu aluatul de biscuiti, puneti o treime din compozitia cu crema de branza, dupa care formati bilute din umplutura cu scortisoara si asezati-le cu grija pe toata suprafata compozitiei.
- Adaugati inca o treime din compozitie si inca un set de bilute.
- Adaugati compozitia ramasa deasupra si bateti marginile bolului pana cand suprafata s-a uniformizat.
- Pentru a obtine o suprafata cat mai plata, am folosit si doua benzi din material textil, imbibate cu apa. Pare o magie, dar chiar functioneaza! Puteti folosi si prosoape de hartie ude daca nu aveti benzi similare.
- Am asezat tava rotunda intr-o tava obisnuita de cuptor in care am turnat si putina apa (fara sa depasim imbinarea tavii rotunde, pentru a ne asigura ca apa nu intra in pasca).
- Se pune la cuptor la 150 de grade timp de 1 ora si 20 de minute.
- Dupa ce timpul a trecut, se mai lasa in cuptor (cu focul stins!) inca 30 de minute.
- Dupa aceea, se mai lasa inca 5 minute cu usa cuptorului deschisa. Acest procedeu ne asigura ca pasca se va raci lent, ceea ce ne ajuta sa pastram varful cat mai plat posibil. (Stiti forma tipica a pastii, cu aluatul mai ridicat fata de compozitie – el se datoreaza unei raciri bruste a pastii.)
- Lasati pasca sa se raceasca pe masa.
Instructiuni pentru glazura (pasi optionali)
- Intre timp, sa facem glazura, daca v-ati decis sa o adaugati.
- Se amesteca ingredientele pentru glazura intr-un bol, dupa care se pune glazura la frigider.
- Se foloseste un pos sau o sticla cu varf subtire pentru a decora pasca. Atentie! Nu incercati sa decorati pasca pana cand aceasta nu s-a racit complet, altfel glazura va deveni prea lichida, iar formele desenate nu se vor mai cunoaste.
- Se pastreaza la frigider inainte de a fi servita. Va recomandam sa o pregatiti cu o zi inainte, ca sa aiba timp sa stea peste noapte in fridiger.
- In principiu, ar trebui sa obtineti cel putin 8 felii de pasca, dar la cat de fina si delicioasa e, unii musafiri ar putea sa mai ceara o portie!
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de pasca cu crema de branza si smantana, s-ar putea sa te intereseze si celelalte retete de deserturi din Atlas. Le gasesti pe toate aici. Si ca sa nu cauti prea mult, am facut deja o selectie pentru tine: