noiembrie 6

Chifle suedeze cu cardamom

Chifle le cu cardamom sunt o reteta suedeza clasica. Hai pe blog sa vezi cat de usor se fac! 😋 Te invatam pas cu pas cum sa le dai forma.
Portie de chifle cu cardamom 1

E timpul sa exploram din nou bucataria suedeza, tot cu un desert, de data asta chifle cu cardamom. 😋 Cu siguranta melcii suedezi cu scortisoara nu mai sunt un mister pentru nimeni. Cine stie, poate chiar au devenit desertul vostru preferat! Dar astazi vreau sa va conving ca nu e singurul desert suedez care merita atentia voastra. Si cum se apropie sarbatorile, vreau sa ma asigur ca aveti in arsenal cateva retete dulci cu reusita sigura, ca sa nu va stresati cu gatitul.

Inainte sa ne apucam de treaba, sa va spun cate ceva despre cardamom. E un condiment asemanator scortisoarei si nucsoarei care se foloseste atat in patiseria suedeza cat si in bucataria indiana (asa ca daca aveti in jurul vostru magazine etnice, il puteti gasi cu usurinta la cele indiene). Praful pe care il folosim la reteta provine din semintele de cardamom care se gasesc in interiorul fructului. Daca sunteti curiosi, gasiti cateva imagini aici.

Cardamomul e foarte sanatos, se pare ca ajuta cu digestia, asa ca sa nu ne simtim vinovati cand savuram aceste chifle delicioase cu cardamom!

Reteta asta are nevoie cam de 1-2 ore de dospire (asta ca sa stiti din timp!), dar puteti face aluatul cu o seara inainte si sa il lasati sa dospeasca la frigider peste noapte. Nu va fie frica de acest pas suplimentar – nu necesita efort, doar putina rabdare, iar rezultatul final va fi extrem de pufos si va va rasplati din plin! O sa va distrati impletind chiflele sub forma de fundite, iar daca vreti sa le faceti si mai cochete, puteti adauga cateva pepite de ciocolata (sau caramel), asa cum am facut noi. (Va recomandam sa folositi pepite care isi pastreaza forma la temperatura, similare celor pe care le-ati pune in briose.) Merg foarte bine si bucatele din cuburi de zahar sfaramate, daca va e mai la indemana.

Acum gata cu vorbaraia, sa trecem la treaba. Aveti mai jos explicatiile pas cu pas ale retetei si am pus pe Instagram si pe Facebook si un mic video in care se vede exact cum se impletesc chifle le cu cardamom, ca sa va iasa din prima! Sper ca v-am facut ziua mai dulce si abia astept sa vad pozele voastre daca incercati reteta! 😋

Portie de chifle cu cardamom 1

Chifle cu cardamom

Domnisoara AD
Chifle le cu cardamom sunt o reteta suedeza clasica. Hai pe blog sa vezi cat de usor se fac! 😋 Te invatam pas cu pas cum sa le dai forma.
No ratings yet
Timp de preparare 20 minute
Timp de gatire 30 minute
Timp total 50 minute
Fel Desert
Bucatarie Bucataria Suedeza
Portii 15 chifle
Calorii 140 kcal

Ingrediente
  

  • 350 ml lapte
  • 200 g unt (taiat cubulete, din care separam un sfert)
  • 500 g faina alba
  • 220 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 ou (batut)
  • 5 linguri cardamom pudra
  • 0.5 lingurite scortisoara
  • 0.5 lingurite sare
  • 1 linguri ulei (eventual de masline)
  • 100 g pepite de ciocolata si/sau caramel (optional, pentru decor)

Instructiuni
 

  • Ingredientele necesare.
    Ingrediente pentru chifle cu cardamom
  • Intr-o oala pusa la foc mediu, se amesteca laptele si o lingura de cardamom pana cand acesta s-a incalzit, dar fara a incepe sa fiarba. Se adauga un sfert din unt si se amesteca pana cand acesta s-a topit. Se ia de pe foc si se lasa amestecul sa ajunga la temperatura camerei. Daca este prea fierbinte atunci cand il adaugam la aluat, drojdia nu isi va mai putea face datoria. Se lasa restul de unt pe masa, pentru a ajunge la temperatura camerei.
    Chifle cu cardamom pas 1
  • Se amesteca faina, jumatate din zahar, scortisoara si drojdia intr-un bol pana cand amestecul este omogen.
    Chifle cu cardamom pas 2
  • Dupa ce amestecul de lapte pregatit anterior s-a racit, se adauga peste mixul de faina. Se framanta pana cand se obtine un aluat elastic (cam 8-10 minute). Bineinteles, puteti folosi si mixerul pentru acest pas. Aluatul este suficient de framantat atunci cand nu se mai lipeste de peretii bolului. Daca este necesar, mai puteti adauga faina.
    Chifle cu cardamom pas 3
  • Se transfera aluatul intr-un bol curat, uns cu ulei si se lasa acoperit la dospit timp de o ora sau pana cand si-a dublat volumul. Puteti folosi un prosop umed sau folie de plastic pentru a-l acoperi. Atat uleiul, cat si faptul ca aluatul sta acoperit va face ca suprafata acestuia sa ramana umeda si usor de manevrat mai tarziu. Nu treceti cu vederea aceste mici detalii!
    Chifle cu cardamom pas 4
  • Intre timp, se amesteca untul cu restul de zahar si restul de cardamom.
    Chifle cu cardamom pas 5
  • Cam asa arata aluatul dupa ce si-a dublat volumul.
    Chifle cu cardamom pas 6
  • Se mai framanta putin aluatul …
    Chifle cu cardamom pas 7
  • … dupa care se intinde cu un sucitor pana cand grosimea aluatului este mai putin de jumatate de cm. Dimensiunea finala a aluatului trebuie sa fie similara cu cea a unei tavi normale de cuptor (40×50 cm).
    Chifle cu cardamom pas 8
  • Se intinde untul pe toata suprafata aluatului …
    Chifle cu cardamom pas 9
  • … dupa care se impatureste (latura mai lunga trebuie sa fie spre noi). Se taie in 15-16 fasii cu taieturi de sus pana jos (vezi foto).
    Chifle cu cardamom pas 10
  • Dupa aceea se taie fiecare fasie in jumatate, dar lasand o portiune mica netaiata deasupra, ca in imagine.
    Chifle cu cardamom pas 11
  • Din fiecare fasie va rezulta o chifla, asa ca hai sa invatam sa le formam. Se ia in mana o fasie si se aseaza cu partea netaiata deasupra.
    Chifle cu cardamom pas 12
  • Partea care atarna se invarte in jurul primelor 2 degete astfel incat acestea sa fie inconjurate de aluat. Nu va fie frica sa trageti putin de aluat ca sa il intindeti suficient incat sa infasoare degetele.
    Chifle cu cardamom pas 13
  • Desfaceti usor degetele si treceti partea lunga ramasa a aluatului deasupra, introducand restul intre degete, ca sa obtineti o fundita. Am pregatit si un video pentru voi pe pagina noastra de Instagram (link deasupra, in postare, sau cautati @atlasul.deliciilor) ca sa vedeti exact cum am facut fundita.
    Chifle cu cardamom pas 14
  • Trebuie sa obtineti ceva de genul asta, apoi repetati procedura cu toate fasiile de aluat. Asezati fundita intr-o tava cu hartie de copt unsa cu putin unt.
    Chifle cu cardamom pas 15
  • Odata ce chiflele sunt gata, acoperiti-le cu un prosop umed sau cu folie de plastic si lasati-le la dospit pana cand isi dubleaza volumul (cam 30min – 1h). Ca alternativa, puteti pune tava neacoperita in cuptor si sa aprindeti lumina cuptorului. (Cuptorul trebuie sa fie stins!!) Mediul inchis din interiorul cuptorului va favoriza fermentatia aluatului.
    Chifle cu cardamom pas 16
  • Vedeti ce mari s-au facut dupa ce au dospit? Cu ajutorul unei pensule, se ung cu oul batut pentru a capata o culoare frumoasa la copt. Optional: se adauga pepitele de ciocolata (si/sau caramel) peste chifle.
    Chifle cu cardamom pas 17
  • Se pun la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute sau pana cand au devenit aurii.
    Chifle cu cardamom pas 18
  • Se servesc alaturi de ceai sau cafea si se pot pastra acoperite 2-3 zile, eventual intr-o cutie inchisa ermetic. Dupa ce au fost coapte, se pot pastra si in congelator. Noua ne place sa le incalzim putin la microunde inainte de a le manca, dar sunt delicioase si reci. Pofta buna!
    Portie de chifle cu cardamom 2

Informatii nutritionale

Serving: 1chiflaCalories: 140kcal
Keyword chifle cu cardamom, chifle dulci, chifle dulci cu cardamom, chifle suedeze, chifle suedeze cu cardamom
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Daca ti-a placut reteta, s-ar putea sa te intereseze si celelalte retete de prajituri si patiserie de pe site. Gasesti intreaga categorie aici. Am facut deja o selectie pentru tine:


Tags


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

ianuarie 22, 2022

Pui cu mirodenii gatit in unt este o

ianuarie 15, 2022

Un dulce binecunoscut si nu prea greu de

ianuarie 7, 2022

O reteta simpla, pentru incepatori sau pentru cei